Bedrijveninfogids
Bedrijveninfogids
Zoek en vind bedrijven bij u in de buurt of in een bepaalde regio

KOELEWIJN'S VISSPECIALITEITEN

P.A. de Kok-plein 121
3318JW, DORDRECHT
Telefoon: 078-6181684
meer info >>
11.6Km

HOECKSE VIS EN ZEEBANKET

Dorpsstraat 24/B
2661CG, BERGSCHENHOEK
Telefoon: 010-5222434
meer info >>
23.6Km

JONG VISSPECIALIST DE

Utrechtsestraat 50
3401CW, IJSSELSTEIN (UT)
Telefoon: 030-6881364
meer info >>
24.7Km

SWEET & SALTY RHOON BV

Tsjaikovskistraat 1
3161WH, RHOON
Telefoon: 010-5010198
meer info >>
24.8Km

LOOPERTJE VISHANDEL 'T

de Loper 81
3137DD, VLAARDINGEN
Telefoon: 010-4750855
meer info >>
30.8Km


Hollandse Nieuwe informatie

Hollandse Nieuwe (ook maatjesharing) is de Nederlandse benaming voor de eerste, jonge haring van het seizoen die geschikt is voor consumptie. Hollandse Nieuwe wordt ook wel maatjesharing genoemd, een verbastering van maagdenharing (maagd, omdat de jonge vis nog geen hom of kuit bevat).

Elk jaar doorloopt de haring dezelfde cyclus. In de wintermaanden is hij mager en in het voorjaar begint de haring te groeien door de aanwezigheid van plankton in het water. Onder gunstige omstandigheden kan een haring zich in het voorjaar elke dag 2 procent vetter eten. Een kwart van zijn gewicht kan uiteindelijk uit vet bestaan. In mei, als de haring een vetpercentage van minimaal 16 procent heeft bereikt, begint de jaarlijkse periode waarin op maatjesharing wordt gevist. Die duurt doorgaans tot juli. Haring mag dus Hollandse Nieuwe heten als hij minimaal 16 procent vet bevat, en op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gezouten en gefileerd is.